Szemnyitogató dühös konzervatívoknak: a baloldal nem liberális

2013.02.07. 07:30 Tékás Lacika

bush_doing_it_wrong.jpgA múltkor felmászott a Mandinerre egy részlet az A semmi lázadása című, a PolgárPortálon megjelent, a magyar hírlapos Huth Gergely által szerkesztett posztból.

A Mandiner kiemelése különösebb figyelmet nem érdemel, ’68-at nem divat szeretni a jobboldalon, nincsen ebben semmi újdonság. Az eredeti írás leadjét viszont érdemes elolvasni:

„Ha valami úgy néz ki mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, s úgy repül mint egy kacsa, az nagy valószínűség szerint kacsa - írja a PolgárPortálnak az LMP szakadása és az új liberális társaságok feltűnése apropóján a fiatal népi mozgalom, azaz az Irány csoport alapító tagja, Szelei István, aki vitaindító cikkében az LMP-től a Millán át a HaHá-ig terjedő csoportosulásokat "a tagadás kultusza új generációjának” nevezi, amely bár a ’68-asok világának terméke, de már egy idea nélküli új liberális generációt képvisel. Ez pedig nem más, mint „a semmi lázadása". - A „nem tetszik a rendszer” szlogen azért paradox, mivel ők maguk képviselik a rendszert - jegyzi meg Szelei, aki azonban a fiatal magyar közéleti elit más részeit is célba veszi, kijelentve, hogy jó részük (pártoktól függetlenül) egy kvázi technokrata, szellemiség nélküli menedzserszemléletet képvisel.”

Ezekben a mondatokban – csakúgy, mint a teljes írásban – az ellenségkép egy olyan massza, ami az „egy idea nélküli új liberális generáció” címkét kapta. Ezzel annyi probléma biztosan van, hogy a három megnevezett szervezetből kettő (LMP, HaHa) egészen egyértelműen nem liberális. Az LMP magát ökopártnak nevező, főleg baloldali gazdaságpolitikát hirdető, az emberi jogokért gyakran kiálló, némileg konfúz identitású - és persze épp egy szakadás után lévő - valami. Mindenesetre nem liberális. A HaHa pedig kifejezetten balos, szocdem beütésű érdekvédelmi szervezet.

I drive a hybrid.JPG

A PolgárPortálon megjelent anyag szerzője – a konzervatív oldalon egyáltalán nem ritka eljárással – egy hatalmas liberális szalmabáb ellen írta a posztját, valamiféle „aki nem jobboldali, az liberális” hiperegyszerű és félrevezető szlogen jegyében. A „liberális” szóra szinonimaként a „baloldali” szót használja a szerző, a gazdasági értelemben vett liberális és baloldal pedig pont hogy egymásnak ellentéte, úgyhogy nagyon nem részletkérdés, hogy egy szervezet liberális-e vagy baloldali. A hagyományos felosztás értelmében a baloldal nagy államot szeretne, az adófizetők pénzének jelentős részét úgy szeretné szétosztani, hogy abból a legkiszolgáltatottabb csoportok (tradicionálisan a munkásosztály, ma már inkább a prekariátus) profitáljanak. A liberálisok hagyományosan azt szeretnék, hogy az állami kicsi legyen, ne végezzen jelentős újraelosztó tevékenységet, érdemben ne gyengítse a felsőbb osztályokat az alsóbbak javára. (Ezt a klasszikus, és amúgy nyilván nagyon leegyszerűsítő felosztást Baum kolléga ezen a blogon már kritizálta, én pedig már védtem.) Persze a baloldal és a liberálisok összemosása nem most kezdődött, és nem is a konzervatívok kezdték.

A magyar politikai élet csúf, érthetetlen kinövése a Magyar Szocialista Párt névre hallgató, posztkommunista, kormányon alapvetően liberális gazdaságpolitikát folytató, anno a liberális SZDSZ-szel összeházasodó szervezet. Ja, és ha ez még nem lenne elég, akkor az igazi baloldalnak még ott van az az átka is, hogy a félig-meddig liberális, legnagyobb részben azonban a pragmatikus nárcizmus különutas politikáját képviselő Gyurcsány is azt hiszi, vagy legalábbis azt mondja magáról, hogy baloldali. És persze a szociáldemokráciához egyáltalán nem köthető, liberális Bajnait is szokták baloldalinak hívni. 

Mit nevezek „igazi baloldal”-nak akkor? Alapvetően két vonulat létezik, a Munkáspárt nevével fémjelzett, szerencsére mára teljesen eljelentéktelenedett, szinte kihalt kommunista szélsőbal, és a még igen kicsike szociáldemokrata újbaloldal. Utóbbi irányzat nyomokban fellelhető az LMP megmaradt darabkájában, nagyobb mértékben megtalálható az alapvetően nem pártpolitikai, hanem hallgatói érdekképviseleti HaHában, és legegyértelműbben a már éppen mérhető, de az országos nagypolitikában még mindig marginális 4K!-ban.

Amíg ilyen kicsi a szociáldemokrata újbaloldal, addig csak kevesek akadnak ki például a HaHa leliberálisozásán. De ha ismertté válnak az újbalos irányzatok, akkor a liberálisozással csak azt érik el a dühös konzervatív szerzők, hogy egyértelművé teszik az emberek számára: annyira belefeledkeztek a mindennapi politikai bozótharcba, hogy már azt sem veszik észre, hogy időközben kicserélődtek az ellenfeleik.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr675064562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó tömény a text, egyelőre emésztek.
'pragmatikus nárcizmus', ie. személyi kultusz, grat. :)
Itt nagy tévedések vannak...
Az LMP folytatja az SZDSZ-nek azt a nagyon dicstelen (sőt: gyalázatos) hagyományát, hogy mindenki más jogai előbbrevalók, mint a becsületes többségé, lásd az LMP hozzáállását Gyöngyöspata, a hajléktalan-ügy vagy bármi hasonló téma ügyében.
Bizony erre a magatartásra a liberális jelző illik ma a legjobban...
Ahogy a HaHa-t is nehéz szocdemként elképzelni, ha egyszer levitézlett SZDSZ-esek tömege sertepertél körülötte, és a tagság romkocsmák még éppen egyetemista korú, drogos generációjából áll.
@Tartós Béka: az LMP emberi jogi vonalának nyilván vannak liberális gyökerei, de ez csak egy dimenziója a társadalompolitikának. Gazdaságpolitikával együtt nézve nem nagyon nem liberálisok.
De ha ismertté válnak az újbalos irányzatok, akkor a liberálisozással csak azt érik el a dühös konzervatív szerzők, hogy egyértelművé teszik az emberek számára: annyira belefeledkeztek a mindennapi politikai bozótharcba, hogy már azt sem veszik észre, hogy időközben kicserélődtek az ellenfeleik.

Na, ezért kapol majd az orcádra. Csak nem azt sugallod, hogy az LMP nemzeti liberális?
Aha, tehát Scheiring Gábor liberális, Ertsey Katalin pedig baloldali.
A rendszerkritikai baloldal létezik. Nem a Kommunista Munkáspárt képviseli, ami azért szélsőbaloldalinak nem mondható. A szélsőbal nincs jelen. A Munkáspárt 2006, MSZMP akik képviselik az igazán (a mai kor igényeinek megfelelő reális) Baloldali értékeket. Rendelkeznek gazdasági programmal is. Kár hogy ezt a média elhallgatja. Vörös csillag per kapcsán, miért nem az illetékest kérdezték az ATV-ben?
@Tartós Béka:
"a tagság romkocsmák még éppen egyetemista korú, drogos generációjából áll."

Hogy fulladnál bele az előítéleteidbe anyád hátán, te orbitális seggfej!
Igen, így van. Ideje bevezetni a közgondolkodásba: a "baloldal" és "liberalizmus" nem egymás szinonímái.

A dolog háttere persze a magyar politika. Magyarországon az SZDSZ lett a liberalizmus jelképe, márpedig az SZDSZ a 90-es évek közepétől szociálliberális volt, melye a liberalizmus legbalosabb áramlata. Azonban a szocialliberalizmus valójában NEM a liberalizmus főárama. A főáram alapvetően jobboldali.
@Tartós Béka:

Ez történelmi balsors.

Miután a liberalizmus győzött, alapértékeit átvette a középbaltól a középjobbig mindenki, egyes liberális pártok igyekeztek maguknak új területet találni, s ezt megtalálták az úgynevezett "kisebbségvédelem" terén. Szerintem ez abszurdum, de tény, hogy sok liberális párttal ez történt.

A magyar SZDSZ-szel a gond: akkor lépett rá erre a tévútra, amikor még a liberalizmus egyáltalán nem győzött. Így lassan a "liberális" és a "kisebbségvédő" szinonímák lettek, pedig ez nem így van.

Ezért a mai magyar közbeszédben a "liberális" valamit olyasmit jelent: "antinacionalista ateista, aki buzikkal vonul és cigányokat meg menekülteket támogat". Pedig nem ez a liberalizmus lényege.
Nálunk a liberális szót a jobboldal és szélsőjobboldal kamu tartalommal töltötte meg!
Nagyjából egy 100-150 évvel ezelötti vadkapitalista gazdaságpolitikát és egy olyan politikai elképzeléshalmazt értve alatta ami h.lyeség!

A vicc meg az hogyha a régi liberélis politikáról beszélünk amit 19. századi nagyjaink képviseltek akkor a jobb és szélsőjobb versenyt magyarkodva nevezi ki magát ezen liberális értékrendek örökösének és egyedüli zászlóvivőjének!

Nem mellesleg a liberalizmus sem egy egységes kiforrt nézet.
Ha azt mondanám a Jobbiknak hogy olyan értékrendért is küzdenek ami liberális akkor az indok lenne az alapos megverésemre... :)
Márpedig a fegyverek liberalizációja, a saját területedet akár gyilkolással is megvédhesd bizony kő kemény liberalizáció és liberális nézet!
Nem mellesleg a szabadabb fegyverviselés pl egy liberális értékrend és pont nem jobboldali... De ha ezt a Jobbikkal közölnénk, vélhetően tömeges szívmegállással néznénk szembe!

Nem mellesleg az LMP és sok más liberálisnak mondott szervezet ezért sem liberálisnak vallja magát, hisz az így nem lenne igaz.

A jobboldalnak lassan magát kéne meghatároznia és nem az ellenfeleit! Pláne vicc hogy ők csak ellenségképben tudnak gondolkodni és nem együttműködésben...
süti beállítások módosítása