Ki a franc az a Bem apó?

2009.12.08. 09:00 volankombi

Nem tudják, de különben is kit érdekel. Ők Művészek, és tök fasza live act-eket meg performanszokat meg Street Art action-öket csinálnak. Például a Ráday utcában, a közösségi történeti percepcióról (vagy miről). Nem is elemzgetnék, az alkotás önmagáért beszél - szóval van ez a tábla:

 Ez még önmagában nem műalkotás. Felette az a cetli, na az a műalkotás.

 

 

 

A műalkotás szövege magyarul: "Istók János (1873-1972) szobrász, egyesek szerint a két világháború közötti időszak legnépszerűbb szobrásza. Művészete a realizmus, a naturalizmus és az akadémikus művészet keveréke. Budapesten négy, az országban tizenhat szobrát állították fel. Nem tudni, hogy miért van a fenti emléktáblán a szöveg lengyelül is." "Street Art Akció a nyilvános történeti percepcióról 2009"

Alatta pedig a kézzel írt kiegészítés: "Mert Istók készítette Bem József szobrát, egy lengyel tábornokét, aki a magyar szabadságharcosok oldalán harcolt 1848/49-ben. A budapesti lengyel közösség és Lengyelország köszönetet mond neki a gyönyörű szoborért."

Elbírom képzelni, ahogy veregetik egymás vállát a fehér színű bőrfetelben iszogatva a koktélt, miután bemutatták a többi huszonöt művésznek a projektet. (Van ám még egy pár cetli kirakva az utcában). "Te Laci, te igazán nagy művész vagy, aaaaaanyira bírom, ahogy az utcára, a nép közé viszed a művészetet" Hát persze nem értik meg őket, de nem is ez a lényeg, ők nagyon jól elvannak így is magukban. Ha elolvassák az utólagos kommentet, még azt is megtudják, ki volt az Bem J., akit emleget az emléktábla szövege...

Vajon kell-e tudni, ki volt Bem apó? Vajon ez az identitás része-e? És vajon ez street art-e? Szerintünk nem - ha valami, akkor ez street art. Meg ez. Meg ez. Meg ez.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr801580804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem az a problémám, hogy a cédulán az van, hogy "above plaque". Van fölötte is egy másik? Lehet, hogy arról írt. Félrenézted, biztos.

Hasonlókat Romániában, Szlovákiában és Szerbiában is megkérdeznek, csak ott magyar szövegre vonatkozik ez a csodálkozás.
@iii: nincs másik tábla, helyszíni észlelés eredménye a poszt; ez a baki már szinte említésre sem méltó :). Egyébként alatta van egy kapucsengő, és nem fért volna oda, de ez nyilván nem jutott eszükbe, amikor otthon nyomtatták a szöveget kezeiket dörzsölve.
Légyszives ne Laciz le. Ha igazán tudnád mi a művészet azt is tudnád, hogy nem becézgetjük egymást mert mi igazán komolyak vagyunk. Szóval László légyszíves.
nem is above, hanem below. gratula a street artosnak, aki elkövette...
süti beállítások módosítása