Szerény javaslat Parragh Lászlónak

2013.03.25. 07:30 Döry L.

A szakmai gyakorlat megkövetelése, ennek hiányában a nevetséges bérszint az, aminek a következtében a pályakezdő diplomás teljesen kiszorul a hazai munkaerőpiacról. Ezért a munkáltatói oldalt is adminisztratív eszközzel kell kényszeríteni a foglalkoztatásra, ha már a munkavállalót hallgatói szerződés köti!

parragh_laszlo.jpg

Az autoriter-neoliberalizmus modelljét megvalósító fidesz-állam, a felsőoktatás egyébként szükséges átszervezését, „munkaerőpiaci” korrekcióját végzi. Saját stratégiája szerint koherens módon.

Ennek egyik kulcs eleme a hallgatói szerződés, amelynek minősége általunk is vitatott (itt és itt). Az biztos, hogy az európai mag-országokat magyar adófizetői forintokkal támogatnunk sem nem méltányos sem nem fenntartható, valakinek a költségeket állnia kell, ha az elvándorlás diplomával a zsebben megtörténik. Vagy a befogadó országnak, vagy az egykori hallgatónak.

Ami izgalmas, hogy a felsőoktatási stratégia a hallgatói szerződés itthon letöltendő fegyencéveibe beleszámolná a munkanélküli időszakot is – ami annak beismerése, hogy a felsőoktatás munkaerőpiaci korrekciójához, azok sem fűznek délceg reményeket, akik szerint így több „versenyképes” szaktudású fiatal lesz, akiknek a jelen helyzettel ellentétben majd ugye lesz munkájuk.

Nem is csoda, hiszen nem (elsősorban) a felsőoktatást kell hozzábutítani a rossz szerkezetű magyar gazdasághoz, hanem a magyar gazdaság pozícióját kell megváltoztatni. (A pozícióváltásnak számos támadási pontja lehet, az egyiket épp jól csinálja a kormány: csökken a kamatszint sőt még az infláció sem lett ennek áldozata, hanem adminisztratív eszközzel, de lejjebb ment).

A felsőoktatás reformját szinte egyoldalúan uralja, egy a kérdésben sem felhatalmazással sem szaktudással nem rendelkező csapat, a kizárólagosan a jövendő munkaadói érdeket képviselő Parragh László vezette Kereskedelmi és Iparkamara. Alapvetően példátlan, hogy kizárólag egy, a jövendő munkavállalóval ellentétes részérdek határozza meg a felsőoktatás, mint közjószág stratégiáját, de ettől most tekintsünk is el.

Parraghék egyik fő állítása, hogy nincsenek olyan szaktudások, aminőket ők, tőkések használni tudnának. Ez szerintük fő oka a szektorális munkanélküliségnek.

Ez a parraghi gondolat tökre nem számol azzal, hogy bármilyen - legyen az fasza műszaki, vagy egyéb, szerintük „versenyképes” felsőoktatási - szaktudás éppen a tőkés, a munkaadói magatartás miatt nem jelent olyan tudást, amiért rögtön alkalmaznák is magyar szürkeállományt. Hiába vagy elemző matematikus, jogász, vagy, műszaki menedzser.

A kritikus követelmény, az akár 3, vagy 5 éves szakmai gyakorlat, aminek a hiányában, vagy mekizhetsz, vagy gürizhetsz 120 ezerért, mint asszisztens, gyakornok etc. Ami valljuk be a diploma és a belefektetett energiának nem ellenértéke. Ráadásul az alsóbb státuszú munkahelyen való kényszer-alkalmazás, az alacsonyabb képzettségű elől veszi el a munkahelyet. De leggyakrabban ezek a kondíciók a pályakezdő teljes kiszorulását hozzák a hazai munkaerőpiacról. (Elvándorlás, teccik érteni Parragh úr!)

A munkaadó úgynevezett „gyakorlati időt” megkövetelő terrorja és a nevetséges bérszint az egyik fő oka a diplomás pályakezdő munkanélküliségnek. Ezen nem segített semmilyen, azóta elhalt START-kártya program sem.

Ha az állam adminisztratíve beavatkozik és a hallgatói/munkavállalói oldalt a hazai foglalkoztatottságban való részvételre ösztönzi, akkor ugyanezt tegye meg a munkáltatói oldalon!

Garantált bérszinten (mondjuk a senior bér 65% ért), az adott cég teljes személyi állományának arányában meghatározott kvótával kötelezze a munkaadói oldalt a 0-éves gyakorlattal rendelkező pályakezdő felvételére, foglalkoztatására, maximum akkora próbaidővel, mint amekkorával a gyakorlattal rendelkezőt is felveszi (amennyiben  pályakezdő jelentkezik egy meghirdetett álláshelyre, amelynek a kiírásában a munkáltató gyakorlati időt követel meg).

Itt az ideje, hogy a most már policy-t is író, hazai tőke ne csak diktáljon, hanem vegye is ki a részét a gazdasági átalakulásból, amit állítólag ő megálmodott!

Munkát! Tisztességes bért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr45162656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hogy a francba lehet, hogy egy bukott vállalkozó, ennyire beleártsa magát olyasmibe, amihez nem ért? Továbbá, hogy a kamara égisze alatt begyűjthet több milliárdnyi közpénzt?
A hallgatói röghözkötés is csak azt bizonyítja, hogy az orbán kormánynak semmiféle megoldása nincs a magyar gazdaság rossz helyzetére. Sem most, se a jövőre nézve...
hogy mi??
a munkanélküli idő is beleszámít a röghözkötésbe??

Ez új nekem még nem olvastam.
"Ha az állam adminisztratíve beavatkozik és a hallgatói/munkavállalói oldalt a hazai foglalkoztatottságban való részvételre ösztönzi, akkor ugyanezt tegye meg a munkáltatói oldalon!"

Persze. A banki jelszómat esetleg ne adjam meg a helyi pártközpontnak? Az egyik életidegen hülyeségre (hallgatói szerződés) nem egy még nagyobb hülyeség a helyes válasz.
@zsg?: Igaz :) Esetleg el kellene gondolkodni mit kellene a kepzesen valtoztatni hogy ne teljen 3 - 5 amig hasznalhato termelni tud egy friss diplomas.
"nincsenek olyan szaktudások"minden közép,és felsőoktatási intézményt bezárni.ásó,lapát,kapa,és talicska mellé nem kell diploma.a közmunkásnak elég,ha le tudja írni a nevét.a két kereszt is érvényes
Szerintem meg célszerű lenne ösztönözni a cégeket hallgatói szerződések kötésére, adókedvezményekkel. Pl társasági adóalap csökkentő lenne a hallgatói szerződések keretében kifizetett tandíjra kifizetett támogatás.

1. Ezzel a cégek és hallgatók elköteleződhetnek egymás felé. A cég szakmailag is támogathatja, illetve terelgetheti és a hallgató is számíthat munkahelyre diploma után. Ugyanígy a cég is számára megfelelő munkaerőhöz juthat.
2. Cég eleve biztosíthat neki gyakornoki munkát mondjuk nyáriszünetre, ami már eleve tapasztalatszerzés.
3. A leendő hallgatónak nem kell aláírnia a hallgatói szerződést vagy felvennie diákhitelt.
@Rwindx:
jav: Pl társasági adóalap csökkenthető lehetne a kifizetett tandíj összegével.
"(mondjuk a senior bér 65% ért)"

Na ne vicceljünk már.
Ez szimplán hülyeség. Inkább a gazdasági feltételeket kellene úgy alakítani, hogy olyan cégek jöhessenek létre vagy ide, amelyek a magas tudású munkavállalókat alkalmaznak. De nem, nálunk az összeszerelés a jövő, ezért autóösszeszerelő üzemeket, meg mobiltelefon-alkatrészt összeállító, kvázi szakmunkát, betanított munkát igénylő cégeké minden lehetőség.
@MiKeyRuLeS: ezért építik le az oktatást.az állatokat is be lehet idomítani.és olcsóbb
Ki adjon munkat! Tisztesseges bert!

Mekkora marhasag. A munkaber a munkaeropiacon alakul ki. Minden allami beavatkozas ezt torzitja (pl. minimalber), de az eros szakszervezetek is. A torzitas eredmenye versenykepteleneg, befektetesek elmaradasa.

A munkabert, az elvandorlast, munkahelyet is csak szabad, kiszamithato gazdasag, alacsony adoterheles, pici allam biztosithatja. Ami Moon tortenik mindennek az ellenkezoje. A munkanelkuliseg tovabb fog noni, ha EU erore kap valaha mi ki fogunk maradni.

Szanalmas hogy mindenki az allamtol var megoldast, barmilyen partallasu. Szegyelljetek magatokat.

Erdeke, lelkisimerete, penze csak az egyennek van, az allamnak egyik sincs. Aki mast allit hazudik, csalo.
Szerintük mások nem értik őket,speciálisan magyarokat,szerintem pedig ők nem értenek másokat,pedig az lenne a siker titka!
Parragh iskolapéldája a félművelt új uralkodó osztálynak, amit a Fidesz próbál "örök időkre" a nyakunkba varrni. A módszer az, hogy bombabiztos, adófizetőkkel finanszírozott állásokat kreálnak számukra. Innen ontják a hülyeségeiket, ami persze teljes összhangban leledzik a vezér és agytrösztje sugalmaival.

Parragh legfontosabb szerepe, hogy nyilvános bólogatással képviselje a rábízott fejősteheneket. Amíg a Fidesz hatalmon van, nem nagyon lehet vele mit kezdeni, de már most el lehetne indítani egy mozgalmat, amelyik a kötelező regisztrációs díj fejében szavazati jogot követel. Az amerikai angol gyarmatok hasonló ok miatt hírdették meg a függetlenségi háborút, adó fizetés fejében beleszólást követeltek. Parraghot, mint az állam adószedőjét szurokban kéne meghempergetni.
Én meg azt üzenném, az összes gyökérnek, aki megszavazta a kötelező kamarai regisztrációt, és az ezzel együtt évente befizetendő 5000 Ft-ot, egy olyan látens szervezetnek, aki ezért semmi érdemlegeset nem tud nyújtani, hogy KAPJÁK BE AZ ÖSSZES VÁLLAKOZÓ FASZÁT (illetve kinek mije van) 5000-ért.
5000-ért még tagok sem leszünk, csak regisztráltak (kurva nagy biznisz).

A törvény szerint a kamarák közfeladatot látnak el, és ez a közfeladat abból áll, hogy nyilvántartásba veszik a vállalkozásokat (vagy a kötelező regisztráció, vagy a saját nyilvántartásuk és a közhiteles nyilvántartások összevetésével).
Hozzáférésük van a közhiteles nyilvántartásokhoz. Azaz annyi a közfeladat, hogy duplikálják a közhiteles nyilvántartást, és kaszálnak év 2,8 MRD Forintot.

Aki szerint ez normális az egy köcsög.
@Rwindx: Szerintem az összes vállalkozás vonatkozásában elhanyagolható számú az, aki javaslatodból profitálni tudna.
Hiszen a nagy többség KKV, aki éppen a túlélésért küzd, és mire az általa patronált diák végezne, már az sem biztos, hogy létezik. (Egyébként javaslatod úgy működne, mint minden Mo.-on, hogy az ismerősök gyerekeinek taníttatását szerepeltetnék adóalap csökkentőként).

Ezeket a dolgokat általában a piaci folyamatok megoldják. Felesleges energiát fecsérelni az ilyen parragh, széle féle, állami csöcsökön csüngő észosztók felvetéseire.
@grésa: Ugyanúgy, ahogy egy bukott közgazdász pedig a gazdaságot vezeti. Nem szakember, hanem pártkatona van minden poszton, de ez korábban sem volt másképp.
@Spiro: Pedig igen jól jönne,ha a szakmunkásképzést újra a gyakorlat megszezésének vonalán is meg lehetne erősíteni.Én is tisztában vagyok az elméleti képzés fontosságával,amit a tankötelezettség korhatárának leszállításával sikerült lenullázni,de mellé kell tenni a gyakorlati képzést is.Belegondolt-e a sok okostojás,mi lesz itt néhány éven belül,amikor képzetlen fiatalok tömegei szabadulnak á a társadalomra?Parraghnak már megvan a jól fizető díszállása,amit a vállalkozókkal finanszíroztat meg Orbán.Most éppen jogot formálna magának arra,hogy a felsőoktatásba is beleszóljon.Vállalkozónak sikertelen volt,úgy hiszi magáról,kamarai elnöknek még jó lehet?Itt ezek a díszszervezetek még soha semmit meg nem oldottak.Én még emlékszem a 70-es,80-as években működő KIOSZ-ra is,no annak kb. ennyi haszna volt,fizesd a tagdíjat,cserébe ne kérj semmit,de nem is kapsz.
@Spiro: Talán érdemes lenne kipróbálni egy polgári engedetlenségi mozgalommal,mit tudnának kezdeni rengeteg emberrel, aki nem hajlandó finanszírozni Parragh reprezentálásait.Sok lúd disznót győz!
@Tücsök1: Én biztos, hogy nem fizetem be kísérlet képen (bár állítólag a NAV +5000-ért végrehajtja).

Akár 1 perbe is részt vállalnék, hogy végre lekoptassuk ezeket az ingyenélőket, mert számomra a kéretlenül nyújtott „szolgáltatásuk” (a közhiteles nyilvántartás duplikálása) egy Forintot sem ér, sőt felesleges adminisztrációs terhet ró rám (vagy ők is fizessenek 5000-et az adatszolgáltatásért, így 0 az egyenlegünk).
@Spiro: Egy másik blogon foglalkoznak a kutyák regisztrálásával,ugyanez az eset.Állatorvosnál a kutya megkapja a csippet,vonalkódos kiskönyv minden adattal.Ezek után az önkormi számoltassa össze a kutyákat,állíttasson föl újabb adatbázist róluk új informatikai rendszerrel,amit össze lehet vetni az állatorvoséval.Micsoda?
@Spiro: A szakképzési hozzájárulás is csökkenthető, és persze nem lehet kikerülni, hogy ne az unokaöcsi legyen az, akivel szerződik a cég, de lehet, hogy mellé egy alkalmasat is keresnek, aki megéri majd a cégnek.
@legeslegujabbkor: Miért is baj,ha az unokaöccs a tanuló,akivel a mester szerződik.Nálunk a tanulók a szűkebb családból és baráti körből kerültek ki,és a hatból eddíg egy hagyta el a szakmát,de ő is az építőiparban maradt.Biztosan szerencsénk volt.Egy tanulót kinevelni nem kis feladat.Legyél egyszerre apja,anyja,mestere,barátja,példaképe.Most már állnak a saját lábukon,büszkék vagyunk rájuk.Kineveltük az idősödő mester konkurenciáját, a jó értelemben.
@Tücsök1: Szerencsés egybeesés, hogy a család minden tagja érdeklődik ezután a szakma iránt, és nem akart mást tanulni. Gratulálok, hogy mindenki megtalálja a számítását a cégetekben, az öregek a tapasztalatot, a fiatalok az újítást adják bele, és tudtok együtt fejlődni.
@legeslegujabbkor: Tágabb értelemben vettem a családot meg a baráti kört,de mindannyian a falu szülöttei.Sajnos éppen a fiunk nem tudta folytatni az apja szakmáját az allergiája miatt.Visszatéve a szakképzéshez,én tapasztalatból tudom,mennyire fontos az elméleti tudás mellett a gyakorlat.Ezért elképesztő, hogy a jövő szakmunkásait számítógépes ismeretek,nyelvtudás,alapfokú humán ismeretek nélkül teszik ki a munkaerőpiacra.Hatalmas bűnt követ el az állam a jövő nemzedékével szemben.Remélem ezért egyszer Parragh úr is nagyon szégyelni fogja magát.
@Tücsök1: Ha jól gondolom, akkor megkapják a cégek olcsón a szakmunkást, és iskoláztassák a maguk pénzén, ha akarják.
@legeslegujabbkor: Az én férjem egyéni vállalkozó volt,most ment nyugdíjba.Nálunk ez úgy nézett ki,hogy tanulószerződést kötöttünk a gyerekkel és mi fizettünk neki ösztöndíjat,stb.,tehát eleinte nem kaptunk, hanem adtunk.Miután végeztek maradtak dolgozni amíg akartak, utána önálló vállalkozásba kezdtek.Valahol ez az élet rendje.A gyerekét is előbb-utóbbszárnyára engedi az ember.Az építőipar évek óta döglődik,nekik sem könnyű megélni a piacon.Én mindegyiknek csak azt tudtam mondani,hogy amit a mestere mellett megtanult,azt senki sem veheti el tőle.Most már rajtuk áll,mihez kezdenek vele, hogyan gyarapítják tovább a tudásukat.
@Makkasz: két dolgot a pontosítás végett:

1: a szakszervezetek -ha jól tudom- olyasmik miatt jöttek létre, mint a 16 órás munkanap (ebből volt ugye hat) csökkentése 10-re, a gyerekmunka betiltása, stb. Észrevettem, hogy használtad az "erős" szakszervezet kitételt, úgyhogy nem lehetetlen, hogy egyetértünk abban, hogy a munkaadó és a munkavállalók közti kiegyensúlyozott erőviszonyok esetén működik a kapitalizmus

2: az állam dolga, hogy a gazdasági rendszert szabályozza, megteremtse a szabadverseny feltételeit. Aztán persze elbújik a sarokban az a felvetés is, hogy a 75%-os adóteherből származó közpénzből talánesetleg-ha jutna egy kicsi a mi problémáink megoldására is
@l ember:
2. Az állam dolga hogy mindenkinek a jogát biztosítsa a szabadsághoz. Hogy demokrácia legyen és szabad verseny. A gazdaság működéséhez csak kereteket ad az állam, de még az sem kell(kereskedelmi szövetségek pl. mindig is jobban szabályozottak voltak mint az ostoba államocskák, despotácskáikkal). Tartsa távol magát tőle.

"a 75%-os adóteherből származó közpénzből talánesetleg-ha jutna egy kicsi a mi problémáink megoldására is"

Ez a méltatlan hülyeség, ezért választjátok meg újra meg újra a többet ígérőt, nagyobb államot építőt.
Az államtól ne várd a te problémáid megoldását. Azt várd el, hogy a péned nálad maradjon, legalább 80%-a. A 20%-ból lásson el általad definiált és kontrollált feladatokat.

Ez a legbetegebb dolog, hogy a befizetett adó visszaadogatásából akarsz jót magadnak. Jézusom.
@Makkasz: a személyeskedés részhez megjegyzendő, hogy nem tudod, kire szavaztam

ez az utalás a "kereskedelmi szövetségekre" viszont érdekel - ha írnál róla egy kicsit
süti beállítások módosítása