Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XVII.

2013.01.13. 07:30 Döry L.

Mircea-Suciu.jpg

Receptet

II. Erzsébet és Elena Ceausescu éppen receptet cserélnek az eurozóna romjai fölött, amikor odalép hozzájuk Lévai Anikó.

Mér’ nincs ezen a nőn kalap? - kérdezi a királynő Elenát.  - Magyarok -  csóválja a fejét a díszdoktorasszony, de azért kedvesen belekarol a jövevénybe. Anikó búgó hangon elmondja a mentás-kemencés bárány és a gyöngyvéres szeklicés kuglóf csínját-bínját. Hát erre már a két tapasztalt asszony is elismerően csettint: ez már igen, erre már a mi urunknak is ágaskodna a kedve a paplan alatt. Anikó szerényen elmosolyodik: hát arra éppen semmi szükség nincsen, az én urammal brómos teát kell itatni mert egy-egy telefonkonferencia után akkora benne a hajlandóság. Szőcs Géza egy szélesebb törzsű fa mögött jegyzeteli a beszélgetést, de amikor a királynői dakszli elkezd ugatni, Elena Ceausescu éberen megneszeli és nyájasan ráköszön: Nahát, hát maga nem a kisebbik Szőcs, akit a Florin Oprea ezredes úr lovagoltatott a térdén? Nem is tudtam, hogy magát is érdekli a főzés. Szőcs becsukja a szemét, annyira kivan az idege.

Focihasonlattal él I.

Oszlottak a vélemények, mint az oszlós kalács, amikor a FIFA nyilvánosságra hozta a döntését: egy közösség megbélyegezve érezte magát, egy focitársadalom megalázva henpergett a gyepen, egy befejezetlen gólöröm megszakított szeretkezésének fájdalma, mint éjfekete lobogó, lengett a kongó stadionok téli ormain, egy sírban vigadó magyar szalonspicc kereste a kiszáradt torkokat. És akkor Gyurcsány Ferenc és Szarvas Koppány Bendegúz lejátszották a magyar-román golfmeccset mint egy empatikus arkangyal. No money, no football, no problem, de istenments, hogy focihasonlattal éljek, mondta a sportkedvelő egykori miniszterelnök.

Focihasonlattal él II.

Én egy focihasonlattal élek, mondta a sportriporter, majd az ágyában fekvő csinos arcú Öngólra mutatott.

Ugrott be

Daganat és Öngyilkosság a teljesen kiürült Vigadó téren korzóztak. Olyan jó, hogy itt vagy tudod iszonyú egyedül vagyok, hiányoznak a régi idők – mesélte Öngyilkosság. Hát igen, azelőtt, aki velem nem jött el az később ezerszer megbánta az élethazugságát és belevetette magát a karjaidba. De most mintha már elfogytak volna, mintha nem lenne több – válaszolt Daganat. Múltkor fölhívom Alkoholizmust és azt mondja ő se nagyon vágja, de mintha tényleg elfogytak volna, Demográfiai Lejtő szerint pedig itt a vége lehúzhatja a rolót. Nagy kár, tudod én bírtam ezeket a magyarokat, meg ők is elég ragaszkodóak voltak. Daganat idegesen beleszívott az asztma-spréjébe, a hangulatot oldandó a Csitáry-hegyek alattból énekelt volna egy sort - ahogy régen - de sehogyse ugrott be a dallama.

mc.jpg

’szurdum

1954 egy július végi napján Szégyen és Gyalázat lódenkabátban beviharzanak az öltözőbe felrúgják az összes öltözőszekrény ajtaját, először a férfiöltözőben, aztán a nőiben is, végül a VIP öltöző zuhanyzóját és a szertárat is átkutatják, de sehol egy hűlt hely. Mundruczó Kornél belép a színre, kiakasztja az állkapcsát, elővajúdik a torkából egy megerőszakolt nőt, amaz felöklendezik egy ürgebőrbe bőrt polipot, és annak kitapossa a gyomrából az aranygólt tojó aranylabdát. Szégyen és Gyalázat hitetlenkedve tologatják a fejükön a puhakalapot. Jólvan bazdmeg és ezt mégis, hogy magyarázzuk meg a Péter Gábor elvtársnak?

Feltalálni a melegvizet

Mishima Yukio és a Császár egy kolostor cseresznyéskertjében sétálnak, a háttérben a kolostor verandáján egy hintaszékben Douglas Macarthur tábornok benzedrines kendőjét szívogatja, Ray-Banjében megcsillan a csak számára díszrepülő Enola Gay ezüstös szárnya.

 Az ifjú művész katanájával kettémetsz egy cseresznyefalevelet - így kellene tenni az amerikaiakkal is – mondja eltökélten. Barátom: a fegyverszünetet értem kell elviselned, az ezer éves császári házért. Ha én megmaradok, Japán is megmaradhat – hát amikor értem háborút kellet volna viselni, mert akkor még militarista voltam, mint ez a vizenyős szemű tábornok most is az, és aki viszont készséggel elhiszi nekem, hogy most meg pacifista vagyok, akkor te nem tüdőbajt szimulálva lógtál meg a frontszolgálat elől? Yukio ez az egész hadonászásod azzal az öreg spádéval csak kompenzálás! Az én érdekem az, hogy most a béke császára legyek, korábban meg a háború volt az érdek. Nem neked kell itt feltalálni a melegvizet kisfiam!

Képek: Mircea Suciu

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr915004674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása