Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XXVII.

2013.10.13. 09:00 Döry L.

6_fragil.jpg

székes

Hajnalban székesfőváros megindítja magában a metrók áramlását, izmos karján izzadságcsöppekként száguldoz a felszíni közlekedés, a pékinasok a tésztába fújják az orrukat, székesfőváros lapockájában recsegnek az ingatlanpanamák, kockás hasfalán döcögve elindul egy panelprogram, a dzsentrifikáció átrendezi az elhanyagolt intim részeket. A nap végére fáradt és részeg, mint egy kubikos, ledől a vizeletszagba, a rózvelttéren farol a százötös, az utcát fűtik az emtéából, éjszakáznak és hatástanulmányt írnak az akadémikusok.

hely

Az? Ja ismerem régről, rendes hely, nem vagyok benne biztos, hogy a Hely, de rendes hely, a törzsgárda, hátkérlek az ilyen alkeszek meg diákok. Ezzel a nyaka köré csavarta a barátnőjétől kapott angórasálat - Barbarával már két éve nem járnak.

Jelen panaszok: remény gyakori selymes érzése az ádámcsutka és a pajzsmirigy sebezhető területeinél.

metlaki

Alkesz és Diák beteszik a lábukat, az októberi pára a metlaki lapokra toccsan, bajszaik ismét mozgásba lendülnek a melegben, Alkesz a pulthoz instruálja Diákot. - A jóisten áldjon meg akkor. A fehérrumtól a bal füle kezd el fájni az embernek először. - De mondom olyan is az ábrázatod, mint egy zsidó, nem? ugye, Magyarországon van arányaikban a legtöbb egész Európában, de ez már nagyon régóta így van, övék volt a kiskereskedelem is majdnem teljes egészében, az Egan Edéről azt feltétlen el kell olvasnod, és a moszkoviták meg a trojka, hát szintén nagyrésze is, de semmi baj azzal, ha valaki, hát én katolikus vagyok mitcsináljak, azt tudod-e, hogy ebben az utcában működött a Bangha Béla kiadója, csak járatom a pofámat?

Diáknak ízlett a rum és az új társaság is érdekesebbnek tűnt, mint Barbara. A szerelme akivel még soha nem találkozott, hanem akit még csak elképzelt.

betáraz

Az ablakon ejtette be a kulcsot, ami szerencsétlen módon beesett a gáztűzhely mögé. Diák az üres lakásban még napokig cigarettázik, majd felejteni indul.

Amikor évekkel később aztán először megszólal az üggyel kapcsolatban, akkor a vége az lesz, hogy kimennek Alkesszal a Ferihegy 2 B-re. Ott  zokogva Barbara lábanyomát kutatja a magyar betonban, miközben Alkesz a duty free-ben betáraz dönhillből, mert akkor még nem mindenhol lehetett kapni.

reveláns

Nem csak Szpanyi Barbara juttatja el számunkra a valahova utazás borzongató érzését a képein keresztül, de alkotótársa, a liquid-art és a videóinstalláció határmezsgyéjén kísérleteit folytató Hamza Kiss Péter is az örökké úton levés köztes élménye szempontjából reveláns üzenetet közvetít. Így vált lehetővé az infografika, a fényinstalláció, a ready made és a hagyományos textuális realizáció szimbiózisa on the road. A tárlatot ezennel megnyitom.

Rónai Ildikó kurátor fejéről a pezsgőspohárba veti magát egy féltenyérnyi homloksmink. - Nem vette észre senki, úgyis csak én vettem észre, úgyse vette észre senki, hogy elbasztam - mormolja.

rendszerváltást

A YU felségjelzésű könnyített karosszériájú Zastavával Alkesz a házam elé kanyarodva kettőt dudál. - Édesem gyere - szól sajátmagamnak. Magamra kapom a divatot és egyik lábam már ott is van.

A gépkocsiban aztán fölocsúdok, 12,7 mm-es támogató-géppuska lőszerhevederei és gépkarabély-töltények, Alkesz kalapszalagja alá tűzve taktikai kézigránátok armadája.

- Mire véljem!? - tájékozódom üvöltve, de azzal Alkesz már a gázra lépve el is farol. - Valódi rendszerváltást kívánok! - biccent mosolyogva és ráadja a kakaót a Magozott Cseresznyére.

sejl

A minap is fölsejlek a járatok egyikén, a szemben feltűnő fölsejlés karjában csokréta rózsa tündöklése hívja föl figyelmem megragadását. Micsoda kívánatos termet – időzök el a domborulatok kitüremkedéseinél, ha keresve se mutatnának látnék szebbet e fúródó tekintetnél. De nem is volt véletlen fölrezzenésem, mert ő lelki hullámzással felel.

Kisvártatva karjában a növények élelmiszerré változnak, amelyeket átnyújt egy fedéltelen szépkorú férfinak. Nem tipikus egy járaton aztmondhatom.

Bizony bolond világban élünk kifordultan, ahová látogatni jár csak a szeretet. Schobert Norbert és Rubint Réka gépkocsijaik fémkapszulájába zártan ilyet mikor érezhetnek?

kép: Onucsán Miklós

 Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XVIII.

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XIX.

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XX.

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XXI.

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XXII.

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XXIII.

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XXIV.

Szep Magyar Bölcsessgek és Szólások XXV.

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások XXVI.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr985553876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása